SUPER zgodbe

Spodbujajmo lokalno in zmanjšujmo ogroženost lokalnega kmetijstva

23
Jan

Vse bolj je aktualna tema podnebnih sprememb in varovanja okolja in tudi sami si večkrat postavljamo vprašanje, ali je okoljsko sprejemljivo, da je potrošnikom ponujeno sveže sadje in
zelenjava skozi vse leto, tudi tiste surovine, ki so prepotovale tisoče kilometrov?

Dejstvo je, da se je v zadnjih dvajsetih letih uvoz hrane močno povečal. 

Ste vedeli, da je prehranski sistem odgovoren za izpust okoli 1/3 emisij toplogrednega plina na globalni ravni?

Lokalno kmetovanje z roko v roki biotski raznovrstnosti in poljedelski tradiciji

Ob vse večjem opuščanju kmetijske dejavnosti lahko trdimo, da je tradicionalno kmetijstvo močno ogroženo, tako globalno kot tudi pri nas. Ob tem izgubljamo tako avtohtone vrste kot tudi genski material rastlin naših prednikov. V naših krajih so lokalne kmetice iz leta v leto ohranjale okoli 900 varietet in sort fižola, danes pa nam tržno usmerjene semenarne ponujajo občutno manj sort. 

Glede na podatke in oceno Organizacije za hrano in kmetijstvo (FAO), nam je v zadnjem stoletju uspelo izgubiti že 75 % avtohtonega genetskega materiala, ki smo ga sicer uporabljali v agrikulturi. 

Tradicionalno kmetijstvo upošteva lokalne posebnosti in kmetje so še zadnji varuhi preostanka genske zapuščine. Podeželje brez kmetov nima prihodnosti in mi potrošniki smo tisti, ki moramo pomagati lokalnim pridelovalcem in jim dati priložnost, da nas nahranijo s kakovostnimi živili.

undefined

Zakaj je lokalno vzgojeno vedno boljše?

Lokalno je seveda vedno boljše, razen v redkih izjemah. Tudi poskus, da bi prevarali klimatske danosti z vzgojo zelenjave in sadja izven sezone, je prispevek k globalnim klimatskim spremembam. Seveda pa se postavlja vprašanje, ali je res potrebno pozimi jesti letno solato, ko pa pri nas v neogrevanih rastlinjakih in plastenjakih odlično uspeva motovilec, na primer.

Lokalno prehranjevanje kot odlično sredstvo za boj proti podnebnimi spremembami

Način in prehranske navade imajo ogromen vpliv na ekološko stanje našega planeta. Z izbiro živil, ki so na dnu prehranjevalne verige in ki imajo lokalno in ekološko poreklo lahko odlično blažimo globalno segrevanje, prav tako pa vplivamo na zmanjšano onesnaženost ozračja, izognemo se toksičnim pesticidom, ne smemo pa tudi zanemariti, da z lokalnim nakupom podpremo lokalne pridelovalce. V zameno uživamo v kvaliteti ob vedno svežih in okusnih živilih.

undefined

Socialni vidiki in etična komponenta lokalnega prehranjevanja

Z uporabo lokalnih izdelkov kot potrošniki neposredno podpremo kmeta in ga s tem nagradimo za vložen trud. Prizadevajmo si za čimbolj neposreden stik s kmetom s čim manj posrednikov, saj na ta način neposredno spoznavamo pridelovalca in njegovo kmetijo ter vzpostavimo tudi pristnejši osebni stiki med pridelovalci in nami potrošniki. Tako prav mi potrošniki, igramo pomembno vlogo pri ohranjanju slovenskega podeželja. Pa tudi celotna družba bo s tem postala bolj solidarna, avtentična in pristna.

Dodatno pa nadalje ob uporabi lokalnih živil zelo strogo upoštevamo tudi živilsko zakonodajo, opredeljeno z evropskimi akti in nacionalnimi predpisi in s tem zagotavljamo visoko raven kvalitete živil in posledično zmanjšujemo oziroma izničujemo tveganje nevarnosti za človekovo zdravje.

Živila so lahko prenašalci različnih bolezni, saj se lahko kvarijo že od samega začetka proizvodnje, pa tudi pri nadaljnji predelavi, skladiščenju, prevozu in uporabi. Vse bolj globaliziran svet omogoča, da so proizvajalec, predelovalec, skladiščnik in končni uporabnik iz različnih držav. Kljub temu, da zagovarjamo uporabo lokalnih živil s poznanim poreklom, je potreben mednarodni sistem, ki stremi k enotnim standardom in HACCP je del tega sistema. V Sloveniji področje varnih živil ureja Zakon RS o zdravstveni ustreznosti živil in izdelkov ter snovi, ki prihajajo v stik z živili. 

Kakšne so prednosti sistema HACCP

  • HACCP odkriva tista področja v proizvodnji, kjer proizvajalci živil še niso imeli opravka s pomanjkljivostmi.
  • HACCP obsega vse vidike ustreznosti živil (od pridelovanja do mize).
  • HACCP odkriva kritične stopnje proizvodnega postopka.
  • HACCP ugotavlja nastala potencialna tveganja, tudi tista, ki se jih samo predvideva, nadzorstvo postane sprotno – preventivno sledenje ustreznosti živil namesto končnih izdelkov.
  • HACCP je skladen z drugimi sistemi zagotavljanja kakovosti, zmanjšuje proizvodne izgube, ker zagotavlja učinkovito in ekonomično kontrolo ustreznosti.
  • HACCP predstavlja metodo za preprečevanje bolezni, ki se prenašajo z živili, za primere potrjevanja pa bo še vedno potrebna kontrola končnih proizvodov.

Pri nakupu surovin lokalnih proizvajalcev je naš ključni pogoj, da pri proizvodnji živil niso uporabljeni aditivi, encimi, arome ter ekstrakcijska topila.

Veseli nas, da nas pri tem podpirate tudi vi in s tem z nami živite vizijo spodbujanja lokalnega, kvalitetnega in sezonskega! 


Vir:
Deli ta blog na
Nazadnje objavljeno

POMLADNI IN POLETNI DOGODKI V ŠVICARIJI

Iščete ustrezen prostor za vaš korporativni dogodek ali piknik? Vas koncept urbane...

••• Preberi več

Prihaja čas prednovoletnih zabav

Naj bodo naše catering zgodbe prednovoletna kulinarična inspiracija za vaše podjetje.  Bodite...

••• Preberi več

Naročite si catering gurmanski paketek

Med obdobjem epidemije se je povpraševanje po gurmanskih paketkih znatno povečalo. Pozna...

••• Preberi več
Sponzorski oglasi

undefined

• Ostanite lačni naših novic

E-novice

Naročite se na naše brezplačne e-novice.
Z recepti, kulinaričnimi vragolijami in nasveti vas bomo vedno znova presenetili in dodobra nahranili!