SUPER kuha

Prihaja pomlad - obdobje čudovitih spomladanskih menijev

04
Mar

Počasi se nam bliža pomlad, ki se pozna predvsem na naših krožnikih. Sedaj je pravi čas, da začnemo razmišljati o sestavi sezonskih menijev, atraktivnosti le-teh, polnih svežine in pomladnih jedi. Močno verjamemo in zagovarjamo, da so sezonske surovine okusnejše, polnovrednejše in boljšega izgleda .

Rotacija menijev

Jeseni in pozimi so lahko naše jedi nekoliko bolj pikantne. Hrana je bolj težka, energijsko bogatejša in v kuhinji obstaja izraz, da je aktualna bolj »srčna« hrana z živili, ki grejejo telo. Zato se v zimskem času priporoča uživanje tople in kuhane hrane, ki ogreje tudi našo dušo in vpliva na boljše razpoloženje. 

V času, ko zorijo jagode in uspevajo domači šparglji ter prva blitva, se prične igra s svetlejšimi barvami ter svežimi, sočnimi in hrustljavimi okusi. Sestavine v pomladni sezoni se prilagodijo rastlinju, ki se ponovno vrača v življenje. Ob segrevanju zemlje lahko izkoristimo dobrote kot so gomoljnice in vrsto lepo obarvanih pridelkov, ki so ali izvrstna surovina, ali dekorativni element pri postrežbi hrane. 

undefined

Ne pozabimo na naravno in omamno sladkobno aromo cvetov, s katerimi popestrimo tako sladke kot tudi slane kulinarične specialitete. Med tiste najbolj omamne naravne dišave poleg cvetoče lipe in bukve sodijo tudi bezgovi cvetovi, čemaž, navadna kislica, kopriva, trpotec, vršički divjega hmelja, itd. Krožnike lahko odlično dekoriramo z mladimi poganjki graha in redkvice, marjeticami, trobenticami, deteljo in vijolicami. Zraven pa se odlično prilega skleda sveže nabrane regratove solate. In pri tem je najboljše, da lahko te sestavine naberemo sami, v domačem okolju, kar da jedem še večjo vrednost.  

Predlog nadvse okusnega spomladanskega menija

Jagenjčkov carpaccio 

Potrebujemo:

  • 1 kg očiščenega jagenjčkovega stegna
  • 0,2 kg tolminca
  • 0,1 l grozdnega soka
  • 0,1 l ekstra deviškega oljčnega olja
  • 0,05 kg listov radiča
  • cvetovi trpotca
  • solni cvet
  • sveže mleti poper
  • nekaj kapljic vinskega kisa
Priprava:

Kose očiščenega jagenjčkovega stegna na hitro opečemo, čvrsto zavijemo v prozorno folijo, tako da dobimo okroglo obliko ter jih zamrznemo. Stegno na tenko zrežemo in rezine razporedimo po krožniku, začinimo s soljo, poprom, dodamo grobo nastrgani sir, cvetove trpotca, liste solate ter prelijemo z prelivom, pripravljenim iz grozdnega soka, olja, kisa ter soli in popra.

undefined

Izobrazite svoje stranke

Ključno je, da partnerji vedo, kaj lahko pričakujejo in zakaj so sezonski meniji pomembni za njih, nas, kot tudi samo naravo. Znano je, da sezonske sestavine bolje izgledajo in imajo boljši okus, malo manj znano pa je, da imajo tudi delni vpliv na optimizirano ceno samega menija in s tem pogostitve. 

Partnerje je potrebno osveščati tudi o catering trendih. Želja po zdravem prehranjevanju se še naprej širi in to pomlad boste trend zdravega prehranjevanja začutili bolj kot kdaj koli prej. Novi načini priprave zelenjave, zelenjavni rezanci in molekularna kulinarika so trendi, ki bodo krojili naše in vaše dogodke. 

Bodite prilagodljivi

Ob pripravi sezonskih jedilnikov je vedno potrebno pričakovati nepričakovano. Oskrba s sadjem, zelenjavo in beljakovinami, kot so ribe, lahko niha glede na vremenske vplive in druge nepredvidljive dejavnike. Ker si želimo, da bi bila hrana čim bolj sveža, smo včasih primorani zadnji trenutek kakšno jed v (že potrjenem) meniju spremeniti, nadomestiti. In tu je potrebna velika mera zaupanja in prilagodljivosti tudi na strani partnerjev, ki catering storitev naročajo. 

Nakupujte pametno

Seznanite se s specifikami posamezne sezone v vaši bližini in temu primerno prilagodite svoje navade naročanja surovin. Zavedajte se, da so takšne sestavine bolj hranilne, kar se odraža tudi na svežini in dobrem okusu. Sveža živila, ki jih dlje časa skladiščimo namreč izgubljajo na kakovosti. 

Pomemben vidik je tudi, da so sezonske in lokalne sestavine praviloma cenejše, saj jih ni potrebno uvažati iz oddaljenih krajev ali pa jih umetno gnojiti v rastlinjakih. S tem pa podpiramo tudi lokalne kmete in posledično domače gospodarstvo ter skrbimo za okolje. S premišljenim nakupovanjem sezonskih sestavin lahko prihranimo ogromno denarja, pomembno pa je tudi zavedanje, da je hrana iz lokalnih kmetij polna vitaminov in koristnih mineralov. Ker želimo svojim naročnikom ponuditi le najboljše, skrbno izbiramo naše dobavitelje in pametno naročamo naše surovine. 

 

Deli ta blog na
Nazadnje objavljeno

POMLADNI IN POLETNI DOGODKI V ŠVICARIJI

Iščete ustrezen prostor za vaš korporativni dogodek ali piknik? Vas koncept urbane...

••• Preberi več

Prihaja čas prednovoletnih zabav

Naj bodo naše catering zgodbe prednovoletna kulinarična inspiracija za vaše podjetje.  Bodite...

••• Preberi več

Naročite si catering gurmanski paketek

Med obdobjem epidemije se je povpraševanje po gurmanskih paketkih znatno povečalo. Pozna...

••• Preberi več
Sponzorski oglasi

undefined

• Ostanite lačni naših novic

E-novice

Naročite se na naše brezplačne e-novice.
Z recepti, kulinaričnimi vragolijami in nasveti vas bomo vedno znova presenetili in dodobra nahranili!