Super Ponudba

Priprava ustreznega menija

28
Nov

Klemen Grmšek, vodja kuhinje pri Supercateringu meni, da je izbira menija zelo pomemben dejavnik pri organizaciji dogodka (korporativen dogodek, poroka, rojstno dnevna zabava). Pomembno je vedeti, da že s samo vrsto menija določimo, kakšno vzdušje bo na dogodku. Če razdelimo na nekaj osnovnih tipov pogostitve, govorimo o večhodni streženi večerji, piknik meniju oziroma showcookingu ter samopostrežnemu hladno-toplemu bifeju.

Večhodna strežena pogostitev morda zveni najbolj prestižno, vendar je vredno opozoriti, da takšen tip pogostitve pripomore k precej formalnemu vzdušju. Ko govorimo o nekem 5 - 7 hodnem meniju, moramo upoštevati, da takšna pogostitev z nadzorovanim tempom traja 3 ure in več. Velik del večera gostje sedijo za svojim omizjem in se nimajo priložnosti družiti z ostalimi. Ker je strežen meni precej razvlečena oblika pogostitve, velikokrat zmanjka časa za ples in mreženje z gosti.

undefined

Piknik meni ali tako imenovan showcooking, pa prav nasprotno, pripomore k bolj sproščenemu vzdušju. Tu navadno razdelimo pogostitev na več kulinaričnih postaj, ki se lahko odvijajo v različnih časovnih okvirjih. Če je druženju namenjenega veliko časa, je najbolj primerno, da se ob sprejemu gostov pripravi predjed v obliki fingerfooda. Še malce bolj razkošna (in ne nujno dražja) je ponudba trisa tatarjev, ki jih naš kuhar pripravlja in maže pred gosti. Gre za prestižno jed, ki je izredno prefinjena oblika nevsakdanjega prigrizka in vedno naredi pozitiven vtis na gosta.

undefined

Velikokrat je železna klasika predjedi noga pršuta ali šunke na stojalu, ki se prav tako reže pred gosti, navadno v družbi izdolbenega hlebca staranega sira in domačih kruhovih pogač. Od tu naprej nadaljujemo s toplimi predjedmi, kot je rižota, testenine, super izbor so tudi kaše, ki jih lahko pripravimo pred gosti v veliki litoželezni ponvi. Za glavne jedi imamo možnosti še več, od klasičnega žara, do malce bolj prefinjenih jedi kot so orjaški brancin na žaru, filiran pred gosti, jedi iz podpeke (telečja krača, jagnje, hobotnica), večji kosi goveda, pečeni in rezani pred gosti, mesna in zelenjavna nabodala. Možnosti je res veliko, zato je ključno, da nam organizator dogodka zaupa čim več informacij in želja.

undefined

Samopostrežni hladno-topli bife naj bi praviloma bil najboljša izbira, ko iščete cenejšo opcijo, ali v primeru, ko na dogodku ne želite prevelik del pozornosti namenjati sami kulinariki. Vsekakor se tudi za to vrsto pogostitve pripravi prefinjene in slastne jedi, le da je pri izboru jedi meni nekoliko prilagojen postrežbi iz grelnih posod.

Pri vseh vrstah pogostitve je absolutno prisotno upoštevanje sezonskih in lokalnih surovin. Kulinarika na najvišjem nivoju mora pametno upoštevati tudi letni čas in lokacijo dogodka. Pri Supercateringu si vedno pred pripravo menija želimo pridobiti čim več informacij o samem dogodku, tako da lahko meni kar se da optimalno prilagodimo ambientu, tipu gosta in letnemu času. Ključno je, da se poleti ne ponuja »kostanjevih« jedi in pozimi tako zelo priljubljenih jedi s šparglji. Zelo pomemben podatek je tudi, ali so gostje starejša, bolj preprosta populacija, ki bo na koncu najbolj cenila dobro pripravljeno domačo hrano, ali pa gre za ljudi s prefinjenim okusom, ki se uvrščajo v segment gurmanov in radi eksperimentirajo in se poigravajo z bolj trendovsko kulinariko. V vsakem primeru je zelo pomemben odprt odnos med organizatorjem in cateringom, saj le z dobro komunikacijo lahko zares uskladimo želje in naša priporočila, ki jih črpamo iz bogatih izkušenj.

undefined

undefined

Največjo težo izmed vseh nasvetov pa vsekakor nosi ta, da ima organizator za seboj ekipo, ki ji zaupa in jim brezskrbno prepusti izvedbo pogostitve, tako da se tudi organizacijska ekipa lahko popolnoma sprosti in se ne obremenjuje z izvedbo, kakovostjo in okusnostjo hrane.

Deli ta blog na
Nazadnje objavljeno

POMLADNI IN POLETNI DOGODKI V ŠVICARIJI

Iščete ustrezen prostor za vaš korporativni dogodek ali piknik? Vas koncept urbane...

••• Preberi več

Prihaja čas prednovoletnih zabav

Naj bodo naše catering zgodbe prednovoletna kulinarična inspiracija za vaše podjetje.  Bodite...

••• Preberi več

Naročite si catering gurmanski paketek

Med obdobjem epidemije se je povpraševanje po gurmanskih paketkih znatno povečalo. Pozna...

••• Preberi več
Sponzorski oglasi

undefined

• Ostanite lačni naših novic

E-novice

Naročite se na naše brezplačne e-novice.
Z recepti, kulinaričnimi vragolijami in nasveti vas bomo vedno znova presenetili in dodobra nahranili!