SUPER zgodbe

Catering dekoracija hrane in eliksir zdravja

24
maj

Tako v restavracijah kot tudi catering podjetjih v kuhinji veliko pozornosti namenijo/mo izgledu hrane. V kulinariki najprej jemo z očmi in šele nato hrano okušamo in naše brbončice prepojimo s harmonijo okusov.

Hrana mora najprej narediti vtis z izgledom, zato je dekoracija in predstavitev krožnika nekaj, čemur je potrebno posvetiti posebno pozornost. Kuhar mora imeti močen občutek za estetiko, trende, oblikovanje in vsekakor mora razumeti pravilo manj je več! 

Travniško in gozdno jedilno cvetje ter mikrozelenje so v tem trenutku najbolj priljubljeni dekorativni elementi krožnika. Če želite jedi prefinjeno okrasiti, so torej užitne cvetlice nepogrešljiv del, poleg tega pa jih v sodobni kuhinji uporabljamo tudi kot zdravo in hranljivo sestavino juh, solat in drugih stranskih jedi. Ta vrsta catering dekoracije vsebuje toliko vitaminov in mineralov, tudi nekaj desetkrat več kakor istovrstne odrasle rastline. 

Seznam užitnih cvetlic je obsežen. 

Kapucinke: Kapucinke so ena izmed bolj priljubljenih catering dekoracij. Užitni so čisto vsi deli rastline. Zeleni listi in cvetovi imajo prepoznaven okus po popru in so priporočljiv dodatek skoraj vsaki solati. 

Marjetice: Cvetovi oziroma cvetni lističi so užitni in bodo čudovit okras solate, ali pa grahove ali korenčkove kremne juhe.

undefined

Vrtnice: Užitni so cvetni listi. Vrtnice se najbolje ujemajo s sladicami – kandirane cvetove lahko uporabimo kot užiten okras tort, posamezne lističe pa kot piko na i pri pripravi lahkih, penastih poletnih sladic in sladoledov. Najbolj aromatični so lističi divjih rdečih vrtnic. 

undefined

undefined

Vrtni ognjič: Poleg tega, da ga s pridom uporabljajo v zdravilstvu in farmaciji je vrtni ognjič dobrodošel tudi v kuhinji. Že stoletja ga uporabljajo za obarvanje juh in brodetov. Zaradi žive barve, cvetove ognjiča uporabljamo kot nadomestek za zelo drag žafran. Namesto žafrana jih dodajamo solatam, omletam, siru in maslu. Vsekakor dodajanje ognjičevih listov namesto žafrana ni tako zelo napačno, saj so sestavine v ognjiču ne samo dobrega okusa, temveč so tudi zdravilne. 

Sončnica: Vsi vemo, da je seme užitno, manj znano pa je, da so užitni tudi popki in celo cvetni lističi, ki imajo zanimiv okus nekje med grenkim in sladkim. 

Regrat: Ta „plevel“ je zelo hranljiva in uporabna rastlina, pri kateri lahko pojemo prav vse razen regratove lučke. Iz listov delamo solato ali čaj, s popki ali cvetovi pa okrasimo sirne narezke ali solate. Nabirati jih je potrebno čim bolj zgodaj, saj s časom vsi deli rastlin postanejo grenki. 

Trobentice, vijolice in mačehe: Že en sam pogled nanje pove, da bodo čudovit okras solat ali pravljično lahkih poletnih ledenih sladic. Te cvetice zelo rabi uporabljamo tudi pri okrasitvi prigrizkov in kreativnih grižljajev.

undefined

undefined

Deteljica: Deteljica divje raste na mnogih travnikih in vrtovih. Užiten in bogat s proteini je celoten cvet. V kuhinji priporočajo, da cvetove preden jih pojemo prelijemo z vročo vodo in pustimo 5 do 10 minut.

undefined

Sivka: Glede na to, da gre za zelišče, ni presenetljivo, da so užitni tako dišeči cvetovi kot tudi bodičasti lističi. Cvetove dodajamo mesu, posebej jagnjetini, preden jo toplotno obdelamo. Za vse ljubitelje žara pa imamo še en nasvet -  vonj sivke žuželke odganja. Dodajte cvetek ali dva na rešetko žara in med piknikom boste varni pred nadležnim mrčesom. 😉 

Kopriva: Morda ne boste verjeli, a koprive so kljub svojemu neuglednemu videzu in neprijaznim, pikajočim listom, med gurmani zelo cenjene. Bolj ko so mlade, bolj ko nas "spečejo", bolj okusne so. V kuhinji koprivo uporabimo podobno kot špinačo - v juhi, omaki ali kot prilogo krompirju.

undefined

Različne vrste mikrozelenja tvorijo široko paleto raznovrstnih okusov, od sladkih do pikantnih. V naši kuhinji jih uporabljamo kot začimbe in z njimi popestrimo okus naših jedi. Ker je zelo raznolikih barv in tekstur, jih naši kuharji redno uporabljajo tudi za dekoracijo naših specialitet. Z mikrozelenjem lahko poleg svežine in okusa v naše jedi vnesemo še privlačnost.  

undefined

undefined

Stroka trdi, da mikro rdeče zelje vsebuje štiridesetkrat več vitamina E in šestkrat več vitamina C kakor odrasla rastlina. Mikro koriander ima trikrat več betakarotena kakor odrasli koriander, veliko ima tudi luteina. Veliko vitamina C, K in E je v rdečem zelju in tudi v redkvici daikon in amarantu. Poleg teh sta popolna hrana mikro zelenje sončnice in mikro zelenje graha, ki sta poleg tega zelo privlačna na pogled in okusna.«

undefined

undefined

Vir: https://odkrito.svet24.si/clanek/dobropocutje/mikro-zelenje-je-eliksir-zdravja-503891

Vir: https://www.super-hrana.si/prehrana/sveze-mikrozelenje-sl

Deli ta blog na
Nazadnje objavljeno

POMLADNI IN POLETNI DOGODKI V ŠVICARIJI

Iščete ustrezen prostor za vaš korporativni dogodek ali piknik? Vas koncept urbane...

••• Preberi več

Prihaja čas prednovoletnih zabav

Naj bodo naše catering zgodbe prednovoletna kulinarična inspiracija za vaše podjetje.  Bodite...

••• Preberi več

Naročite si catering gurmanski paketek

Med obdobjem epidemije se je povpraševanje po gurmanskih paketkih znatno povečalo. Pozna...

••• Preberi več
Sponzorski oglasi

undefined

• Ostanite lačni naših novic

E-novice

Naročite se na naše brezplačne e-novice.
Z recepti, kulinaričnimi vragolijami in nasveti vas bomo vedno znova presenetili in dodobra nahranili!