Novice

Slovenija: filmska destinacija in filmski catering

02
Apr

Slovenija: naslednja sanjska destinacija za tuje filmske ekipe.

Zakaj je studio film, ki se v celoti dogaja na severovzhodu ZDA, pravzaprav prišel snemat v Evropo? "Ko iščeš filmsko lokacijo, moraš vedno upoštevati, katera država bo najprimernejša tako po ustvarjalni kot tudi po finančni plati. Pri delu v Sloveniji so me navdušile tri stvari: kakovost ekipe, lepota pokrajine in topografska raznolikost lokacij. Lahko smo našli primerne lokacije v visokogorju, dolini, ob vodi in v malce bolj urbanem okolju,“ pojasnjuje producentka. Tretji ključni dejavnik je bila možnost denarnega povračila. "Višina povračila, ki ga ponuja Slovenija, je zelo konkurenčna v primerjavi z drugimi evropskimi državami. Mislim, da ima Slovenija res priložnost, da postane priljubljena destinacija za filmske ekipe – podobno, kot je to že uspelo Češki, Romuniji in Poljski."

Pred petimi leti smo namreč v Sloveniji dobili zakon, na podlagi katerega država s povračili denarnih sredstev spodbuja tuja vlaganja v avdiovizualno produkcijo. Tuje produkcije, ki snemajo v Sloveniji, po koncu snemanja in plačanih davkih ter prispevkih od Republike Slovenije prejmejo povračilo v vrednosti 25 odstotkov vseh upravičenih stroškov. Producent se mora pri tem zavezati k uporabi lokalne infrastrukture in zaposlitvi lokalnih filmskih delavcev.

Slovenki v igralski zasedbi
V primeru Neskončne nevihte so režiserka, direktor fotografije in približno 10 odstotkov tehnične ekipe Poljaki, vsi drugi pa so bili domači filmski delavci. Maloštevilčna igralska zasedba so Američani (Naomi Watts, Denis O'Hare in Parker Sawyers), Britanci (Sophie Okonedo, Billy Howle in Eliot Sumner) – in Slovenki. Deklici, ki imata v filmu (manjši) vlogi protagonistkinih hčerk, sta namreč iz naših krajev; obe imata v filmu tudi replike in menda sta Američanki odigrali prepričljivo. "Neverjetno impresionirani smo bili nad sposobnostmi slovenske ekipe: ponujajo konkurenčne storitve v svetovnem merilu, imajo izkušnje z velikimi projekti – nekateri so sodelovali pri Igri prestolov in podobnih produkcijah – njihov pristop k delu pa je bil neoporečen,“ je navdušena Rattray.

Med izkušenimi slovenskimi podjetji, ki so sodelovali na tem projektu, smo tudi ekipa Supercateringa, ki je skrbela za zadovoljne želodčke igralcev in produkcijske ekipe.

Celoten članek si lahko prebereta tukaj.

Vir: www.rtvslo.si

undefined

undefined

undefined

Deli ta blog na
Nazadnje objavljeno

POMLADNI IN POLETNI DOGODKI V ŠVICARIJI

Iščete ustrezen prostor za vaš korporativni dogodek ali piknik? Vas koncept urbane...

••• Preberi več

Prihaja čas prednovoletnih zabav

Naj bodo naše catering zgodbe prednovoletna kulinarična inspiracija za vaše podjetje.  Bodite...

••• Preberi več

Naročite si catering gurmanski paketek

Med obdobjem epidemije se je povpraševanje po gurmanskih paketkih znatno povečalo. Pozna...

••• Preberi več
Sponzorski oglasi

undefined

• Ostanite lačni naših novic

E-novice

Naročite se na naše brezplačne e-novice.
Z recepti, kulinaričnimi vragolijami in nasveti vas bomo vedno znova presenetili in dodobra nahranili!