SUPER zgodbe

Priprave na novo sezono vrtičkanja

19
Mar

Taljenje snega, sončni in daljši dnevi napovedujejo prihod priljubljenega letnega časa, pomladi. Ne glede na to, da se nam letošnja pomlad še vedno izmika, pa lahko opazimo, da se tako narava kot tudi mi počasi prebujamo iz zimskega spanca.

Tu in tam nas še "zadane" spomladanska utrujenost, ki jo zlahka premagamo že z gibanjem na svežem zraku in izbiro kvalitetne in polnovredne hrane, dobro pa nam dene tudi vrtičkanje, saj s tem umirimo naše živčke in se hkrati gibamo na svežem zraku in tako naredimo nekaj zase. 

Začetek pomladi pomeni tudi priprave na novo vrtno sezono. Če želimo v poletnih mesecih uživati v svežih vrtninah, je ravno pravšnji čas, da začnemo razmišljati o setvi semen in o tem, kako bomo letos zastavili svoj vrtiček. Kot vemo se dobre jedi začnejo prav pri premišljeni izbiri polnovrednih sestavin, iz katerih kasneje sestavimo izvirne kreacije. Z malo truda in premišljenosti lahko tudi sami vzgojimo zdrave pridelke in smo tako popolnoma prepričani, kakšno zelenjavo, zelišča in sadje bomo uživali.  

undefined

V kolikor želimo uživati kakovostno zelenjavo, je prvi korak že priprava ustreznih tal, saj nam pridelane vrtnine, ki so bile obdelane s pesticidi, nikakor ne naredijo usluge, kadar želimo jesti zdravo. Sonaravno vrtnarjenje je temeljno načelo uspešnega vrtnarjenja.

Če je bilo včasih moderno prekopavati zemljo, ki jo obdelujemo, so danes v uporabi popolnoma drugačni trendi, ki so plod dolgoletnih izkušenj in izkazalo se je, da dolgoročno delujejo zelo pozitivno. Na zemljo tako ob koncu sezone dodamo kompostno zastirko, spomladi pa jo le razrahljamo in prezračimo in to brez vsakršnega prekopavanja. Tla so tako presenetljivo vedno bolj rahla, se ne zbijajo, imajo vedno manj pleveli, potreba po zalivanju je znatno manjša, s tem pa dosežemo tudi večjo rodovitnost zemlje z veliko manj vloženega dela.  

Tudi izbira semen in sadik je izredno pomembna, pri čemer je vredno na začetku kupiti biološka, oziroma tista, za katera poreklo poznamo. Najboljše pa je, če jih vzgojimo sami, saj točno vemo, od kje so prišla, kako smo z njimi ravnali in kakšne sadove le-ta obrodijo. Pomembno je, da upoštevamo naravne ritme v naravi in se trudimo, da v čim večji meri vzgajamo lastna semena za nadaljnjo reprodukcijo. Z vsakoletnim kolobarjenjem ohranjamo naravno ravnovesje in raznovrstnost rastlin, s kompostom in biološkimi preparati pa trajno oživljamo in ohranjamo plodnost tal. 

Če se ravnamo po zgoraj naštetih načelih, lahko že kaj kmalu uživamo v neoporečnih vrtninah, za katere vemo, da smo jih vzgojili sami in do človeka in narave prijazen način.

Ker v Supercateringu nismo ljubitelji instantnih jedi, se takšnega načela držimo tudi, kadar gre za sestavine, ki jih premišljeno izbiramo in vključujemo v naše catering jedilnike. Trudimo se, da v čim večji meri sodelujemo z lokalnimi proizvajalci, kjer z lahkoto preverimo sledljivost njihovih izdelkov, zato na dnevni bazi iščemo nove partnerje, ki razmišljajo podobno kot mi. Lokalno je zdravo in dobro, tako za nas, kot za naš planet in zavedamo se, da kakovostne vrtnine zrastejo le na kakovostno obdelani zemlji. Postavili pa smo si tudi nov izziv, da se bomo v letu 2018 tudi sami razvijali v tej smeri. Za več informacij nas aktivno spremljajte … 


Deli ta blog na
Nazadnje objavljeno

POMLADNI IN POLETNI DOGODKI V ŠVICARIJI

Iščete ustrezen prostor za vaš korporativni dogodek ali piknik? Vas koncept urbane...

••• Preberi več

Prihaja čas prednovoletnih zabav

Naj bodo naše catering zgodbe prednovoletna kulinarična inspiracija za vaše podjetje.  Bodite...

••• Preberi več

Naročite si catering gurmanski paketek

Med obdobjem epidemije se je povpraševanje po gurmanskih paketkih znatno povečalo. Pozna...

••• Preberi več
Sponzorski oglasi

undefined

• Ostanite lačni naših novic

E-novice

Naročite se na naše brezplačne e-novice.
Z recepti, kulinaričnimi vragolijami in nasveti vas bomo vedno znova presenetili in dodobra nahranili!