SUPER kuha

Divja hrana v vaši kuhinji

24
Mar

Izkoristite darove pomladi in se odpravite v naravo. 

V času epidemije koronavirusa marsikdo razmišlja, kako se čim bolj izogniti nakupom v  trgovinah in tržnicah ter kako čim bolj preudarno nakupovati. Nekateri se odločijo za nakopovanje na zaloge, spet drugi pa nakupujejo vsakodnevno. 

Supercatering vam predlaga, da obiščite samotne travnike, gozdove in raziskujte naravo. V tem obdobju, ko v večini ostajamo doma, je še precej pomembno, da uživamo hrano, ki ima veliko življenjske energije. Z njo krepimo naš imunski sistem in dobre bakterije v telesu, ki se borijo proti virusom. Takšno hrano bomo težko našli v konzervirani in predpripravljeni obliki na policah trgovin. Sedaj lahko izkoristimo čas, da se čim več gibamo na prostem in si sami naberemo dobrote v naravi in z njimi popestrimo ter obogatimo jedilnike. 

Odlično živilo je regrat, saj njegovi listi vsebujejo rudnine, beta karoten in številne vitamine. Vsebuje namreč več vitamina A kot korenje in ima pomembno vlogo pri razstrupljanju telesa. Njegov rahlo grenak okus je prava kulinarična poslastica. Iz regratovih listov si lahko pripravimo odličen solatni krožnik, s pestom obogatimo testenine, ali pa si skuhamo očiščevalno juho. Pripravimo si lahko regratov sok ali pa si iz njegovih korenin skuhamo čaj.

undefined

Ob sprehodu po gozdnih poteh nas premami vonj po česnu, kar pomeni, da je prišel čas za nabiranje čemaža. Živilo velja za naravni antibiotik in ima očiščevalne učinke ter poživi naš organizem. Ker njegov okus spominja na česen in ima v kulinariki širok spekter uporabe. Če ga uporabljamo kot začimbo ali dodatek jedem, lahko z njim obogatimo okus marsikatere jedi. Dodamo ga lahko omakam, solatam in prikuham. Iz njega lahko skuhamo juho, pripravimo odličen namaz in ga uporabimo podobno kot špinačo. Najboljše pa je uporabiti svežega in ga dodati že kuhanim jedem, saj tako ohrani največ zdravilnih lastnosti. 

undefined

Na travnikih in ob gozdnih robovih se v tem času bohotijo cvetlice kot so trobentice, vijolice in marjetice, s katerimi lahko okrasimo in popestrimo naše jedi kot so solate in juhe. Lahko pa jih posušimo in si naredimo čajno mešanico, ki jo uživamo skozi vse leto. Sedaj je tudi čas, ko cveti pljučnik, za katerega se verjame, da zdravi pljučna obolenja, kar je v tem obdobju virusov še kako dobrodošlo.  Spomladi nabiramo tudi koprive, ki jih lahko uporabimo v sokovih, solatah, namazih in čajnih mešanicah.

undefined 

V slovenskem Primorju so se že pojavili prvi šparglji, ki so polni vitaminov in mineralov ter naše telo očistijo strupov, ki so se nabrali skozi zimo. Tako si lahko na sprehodu ob gozdu naberemo svoj šopek svežih divjih špargljev in z njimi pripravimo polnovredne obroke. Kdo si ne bi želel dan začeti s slastno špargljevo omleto, za kosilo pripraviti špargljevo pito in za večerjo uživati v zdravi in lahki špargljevi juhi. Uporaba špargljev je v kulinariki res zelo vsestranska. 

undefined

Našteli smo samo nekatere najbolj znane divje rastline, ki jih lahko te dni poiščete v naravi in imajo širok spekter uporabe v kulinariki. Predlagamo vam, da se ob sončnih dneh, ki nas zagotovo še čakajo, odpravite na sprehod in odkrijete samotne gozdnate in travnate površine. Z nabiranjem divje hrane si ne boste le priskrbeli živil, ampak boste poskrbeli tudi za svoj notranji mir, se sprostili in odmislili vsakodnevne skrbi, s katerimi se soočamo. Nabiranje rastlin lahko deluje zelo meditativno in tako boste še dodatno poskrbeli za svoje zdravje. 

Z malo domišljije in eksperimentiranja pa boste v kuhinji lahko iz svežih sestavin napravili hranljive obroke, ki so polni antioksidantov, ki krepijo naš imunski sistem in nas ohranjajo vitalne. Predvsem pa ne pozabite na pogosto in pravilno umivanje rok, higieno kašlja in kihanja in ostanite mirni. Izogibajte se trgovinam, uživajte v naravi in vsak dan skuhajte kaj dobrega.

Deli ta blog na
Nazadnje objavljeno

POMLADNI IN POLETNI DOGODKI V ŠVICARIJI

Iščete ustrezen prostor za vaš korporativni dogodek ali piknik? Vas koncept urbane...

••• Preberi več

Prihaja čas prednovoletnih zabav

Naj bodo naše catering zgodbe prednovoletna kulinarična inspiracija za vaše podjetje.  Bodite...

••• Preberi več

Naročite si catering gurmanski paketek

Med obdobjem epidemije se je povpraševanje po gurmanskih paketkih znatno povečalo. Pozna...

••• Preberi več
Sponzorski oglasi

undefined

• Ostanite lačni naših novic

E-novice

Naročite se na naše brezplačne e-novice.
Z recepti, kulinaričnimi vragolijami in nasveti vas bomo vedno znova presenetili in dodobra nahranili!