Trendi

Catering trendi 2025

27
maj

V preteklosti smo se že večkrat dotaknili aktualnih smernic v gostinstvu in catering storitev, a gre za področje, ki iz leta v leto postaja izjemno aktualno.

Kulinarika in storitve cateringa se nenehno spreminjajo, zato je spremljanje novosti ključnega pomena. Današnji trendi vse bolj odražajo spremembe v prehranskih navadah, poudarek na zdravem načinu življenja ter iskanje edinstvenih kulinaričnih doživetij, ki jih sodobni potrošniki vse pogosteje pričakujemo.

Ključno je, da smo trajnostno orientirani!

Vse bolj se zavedamo vpliva na okolje in pomembnosti trajnostnega razvoja. Pri vsem tem prednjači izračun ogljičnega odtisa, ki upošteva vse faktorje priprave pogostitve, tako s stališča uporabe vode in elektrike, kot tudi surovin in zavržene hrane. Ob optimalni porabi vode in elektrike ter čim manjšem odstotku pridelanih odpadkov, je ključna tudi uporaba lokalnih in sezonskih surovin ter ekoloških materialov, predvsem tistih, ki jih lahko večkrat uporabimo.

undefined

Meso ni več ključna sestavina obroka!

Bogata ponudba veganskih, vegetarijanskih ali rastlinskih jedi, ki proizvedejo manjši ogljični odtis je ključna. Zmanjševanje porabe mesa je v porastu v gospodinjstvih in je vsekakor naraščajoči trend tudi v gostinstvu. Meniji, ki vključujejo manj živalskih proizvodov ali popolnoma rastlinske jedi, so postali vse bolj priljubljeni. Ker gre za precejšnji poseg v zavedanje gostov, Supercatering daje velik poudarek na polnovredne in nadvse okusne veganske jedi, ki tudi na mesojedcih pustijo fin vtis.

undefined

Edinstvena izkušnja, ki ostane za vedno!

Obiskovalci dogodkov iščejo več kot le hrano – želijo celovito izkušnjo. Personalizacija je ključna, bodisi skozi tematske menije, prilagoditev okusov glede na želje strank ali posebne kulinarične koncepte. Popularni so tudi “interaktivni catering” modeli, kjer se gostje lahko vključijo v pripravo jedi v obliki showcookinga. Angleškega izraza se je prijel tudi slovenski nadimek, in sicer degustacijski kotiček . Showcooking je edinstvena kulinarična izkušnja, kjer imajo gostje neposredno interakcijo s kuharjem, saj se hrana pripravlja sveža pred gosti in s svojim omamnim vonjem omogoča, da brbončice ponorijo.

S tem na vsakem dogodku ponudimo nekaj edinstvenega. Vse bolj pa se razvija tudi koncept »naredi si sam« kotičkov ali DIY kotičkov, kjer si gostje sami sestavijo svojo jed, saj želijo biti aktivno vključeni v postopek priprave hrane. Koncept »naredi si sam« gostom omogoča, da si lahko posameznik sestavi svoj najboljši burger ali svoj najboljši tacos. Supercatering poskrbi za vrsto izvirnih, okusnih in pisanih dodatkov, gost pa si jed sestavi iz svojih najljubših sestavin.

undefined

Bodimo zdravi.

Zdravje je ljudem vse bolj pomembno in tudi v Supercateringu dajemo temu ozaveščanju res velik pomen. V naše na ključ narejene jedilnike vključujemo »super živila«, ki podpirajo zdrav način življenja in vsekakor vplivajo na dobro počutje. Ingver, chia semena, kvinoja, kurkuma, cimet je le nekaj super živil, ki so stalnica v naših menijih.

undefined

Fingerfooda se še nismo naveličali!

Mini porcijski obroki in prigrizki so še vedno hit vsakega menija. Koncept druženja ob fingerfoodu obuja željo po okušanju različnih inovativnih in kreativnih okusov ter kombinacij in nam omogoča večjo fleksibilnost pri izbiri jedi, hitrejšo in enostavnejšo postrežbo ter večjo prilagodljivost različnim okusom in željam. Estetska dovršenost in pisanost prigrizkov prispeva k večji privlačnosti dogodka. 

undefined

Lokalno in tradicionalno.

Posebno pozornost namenjamo lokalni kulinariki in kulturnim doživetjem. Na dogodkih se trudimo ujeti duh okolja, v katerem potekajo, ter se prilagoditi njegovim kulturnim in regijskim posebnostim. Povezovanje hrane z lokalnimi sestavinami in tradicijo postaja vse bolj zaželeno, saj gostje cenijo pristne, avtentične izkušnje, ki ustvarjajo globljo povezavo z destinacijo ali dogodkom. Tradicionalne jedi pogosto predstavimo v sodobni preobleki, kar jim doda svežino in vizualno privlačnost, hkrati pa ohranimo njihov izvorni značaj.

undefined

Kje in kdaj pa multikulturno?

Za ljubitelje kulinarike, ki želijo raziskovati nove okuse in doživeti nepozabne izkušnje, je vedno bolj priljubljena eksperimentalna kuhinja. Gre za fuzijo različnih kulinaričnih tradicij, kjer se uporabljajo neobičajni okusi, nenavadne teksture in sodobne tehnike priprave hrane. Prav tako pridobiva na priljubljenosti tudi multikulturna kuhinja, kjer se gostom ponujajo jedi iz različnih delov sveta, ki ustvarjajo raznolike in vznemirljive okuse. Pomembno je, da te trende prepoznamo in jih ustrezno vključimo v pripravo menijev in svetovanje naročnikom.

undefined

Deli ta blog na
Nazadnje objavljeno

Pomladni in poletni dogodki v Švicariji

Iščete ustrezen prostor za vaš korporativni dogodek ali piknik? Vas koncept urbane...

••• Preberi več

Prihaja čas prednovoletnih zabav

Naj bodo naše catering zgodbe prednovoletna kulinarična inspiracija za vaše podjetje.  Bodite...

••• Preberi več
Sponzorski oglasi

undefined

• Stay hungry for our news

E-news

Subscribe to our free e-newsletter.
We will keep surprising and feeding you with recipes and culinary tips and tricks.