SUPER kuha

Sladila, ki niso sladkor ali ponaredek sladkorja

13
Mar

Sladic ali pekovskih izdelkov si skoraj ne moremo predstavljati brez sladkorja. Sladkor se dodaja celo v slana peciva in v vse vrste jedi, saj je sladkost pogosto ključna za uravnoteženje drugih okusov.

Ker pa so umetna sladila in sladkor zdravju zelo neprijazni aditivi, je trend, da se v kuhinji že nekaj časa uporabljajo bolj »zdrave« različice sladil, ki dosežejo želeno raven sladkosti.  

Tudi sami kdaj razmišljate o alternativnih sladilih. Vredno je poudariti, da je potrebno biti z dnevnim vnosom sladkorja previden.  Ne prezrite nekaj izvrstnih različic.

Med

Med pridobi svoj sladki okus iz sladkih tekočin, ki prihajajo iz rastlin in nekaterih žuželk kot so listne uši, ki jih čebele zaužijejo, nato pa jih predelajo v različne biološke reakcije v končni proizvod. Med se zelo široko uporablja kot sladilo in že tisočletja služi svojemu namenu. 

Kot navajajo različni portali za zdravo življenje, ima med veliko sledov različnih vitaminov in mineralov in lahko prispeva k počasnejšemu, stabilnejšemu dvigu in padcu krvnega sladkorja (v nasprotju s klasičnim sladkorjem).  

Ko pri peki uporabljate med, morate upoštevati štiri pomembne dejavnike. Med je slajši od sladkorja, zato ga raje dodajajte postopoma in manj, saj boste vsako skodelico sladkorja zamenjali z 1/3 - 2/3 skodelice medu. Pri zamenjavi morate zmanjšati količino tekočine v receptu ter dodati nekaj pecilne sode in znižati temperaturo pečice, da bi nadomestili številne razlike med medom in rafiniranim sladkorjem. S temi prilagoditvami lahko ustvarite izredno okusen končni izdelek.

undefined

Agavin sirup

Agava, ki izvira iz Mehike in jugozahodnega dela ZDA, se ne uporablja samo za izdelavo tekile. Fruktoza je osnovna sestavina, najdemo jo tudi v različnih sadežih in drugih rastlinah kot je sladkorni trs. Le-ta doda značilen sladki okus. Agavinemu sirupu se priljubljenost dviguje zadnja leta, predvsem zato, ker je kot sladilo izredno močnega okusa in se za sladkanje dodaja manjše količine kot pri sladkorju. Nektar rastline se uporablja tako za sladkanje čaja in kave kot za kuho, veliko tudi kot vezivo za žita. 

Razlike v okusu izvirajo iz raznolikosti proizvedenih sirupov agave. Svetlejši sirupi imajo bolj nevtralen okus, medtem ko temnejše sorte proizvedejo bolj edinstven okus, ki ima pridih okusa po karameli. 

Podobno kot med, je agavin sirup nekoliko slajši od rafiniranega sladkorja in je priporočljivo, da zamenjamo vsako skodelico sladkorja z 2/3 skodelice agavinega sirupa. Znižati je potrebno tudi količine drugih tekočin v receptu. Sirup je potrebno temeljito zmešati z drugimi sestavinami, znižati temperaturo pečice in skrbno izbrati posode za peko, da se zmes ob peki ne prilepi. 

Javorjev sirup

Javorjev sirup je že vrsto let spremljevalec različnih jedi za zajtrk.. Uporabite ga lahko tudi kot splošni nadomestek za sladkor. Je zelo okusen, vsebuje veliko antioksidantov, majhne količine mineralov in manj kalorij kot med. Ima nižji odstotek fruktoze kot sladkor, tako da je manj verjetno, da bo povzročil hiter dvig krvnega sladkorja. Uporablja se v solatnih prelivih, kot dodatek pekovskim jedem, za zdrave sladice in seveda kot preliv na palačinkah in vafljih.  

Priporočljivo je, da se vsaka skodelica sladkorja zamenja z 2/3 skodelice javorjevega sirupa, zmanjšati je potrebno skupne količine tekočine v receptu za približno 1/4 skodelice in rahlo zmanjšati temperaturo peči. Samo zapomnite si, da ima javorjev sirup izrazit, nekoliko orehast okus, ki ga je občutiti v vseh jedeh, ki so pripravljene iz tovrstnega sladila. 

undefined

Kokosov sladkor

Gre za enega najbolj popularnih sladil zadnjih nekaj let. Kokosov sladkor pridobivajo iz koksove palme, natančneje iz sladkih in vodenih cvetov. Okus sladkorja popolnoma nič ne spominja na kokos, pač pa na nežno karamelo.  

Kokosov sladkor vsebuje kar nekaj hranljivih snovi. Je vir B vitaminov ter vsebuje tudi C vitamin. Minerali, ki so zastopani v sladkorju, so kalij, magnezij, cink in železo. V primerjavi z belim sladkorjem ima dvakrat več železa, štirikrat več magnezija in kar desetkratno količino cinka. Kokosov sladkor vsebuje nekatere encime, inulin, ki upočasnjuje absorpcijo glukoze, in nekaj antioksidantov. Zaradi minimalnega dviga krvnega sladkorja naj bi bil primeren tudi za diabetike, ki pa se naj pred uporabo vseeno posvetujejo z osebnim zdravnikom. 

Kokosov sladkor se lahko uporablja praktično povsod, če vam le odgovarja njegov rahlo karamelni okus. Z njim lahko sladkate hladne in tople jedi, na primer čaj, kavo in kakav, uporabljate ga lahko pri peki slaščic, kot so piškoti in biskviti, ter pri pripravi presnih sladic in sladoleda. 

undefined

Stevija

Ekstrakt stevije se pridobiva iz rastlin stevija iz Južne Amerike, ki je znana že stoletja. Sladilo nima kalorij in ima zelo majhen vpliv na krvni sladkor. Sicer se Supercatering uporabi stevije izogiba zaradi zelo specifičnega okusa. V kolikor vas okus stevije ne moti, je lahko vaša zelo dobra alternativa za sladkanje.  

Priporočamo jo za sladkanje napitkov, ovsenih kosmičev, limonad, čajev. Za peko pa ni najbolj priporočljiva in njeno uporabo pri peki odsvetujemo.

Deli ta blog na
Nazadnje objavljeno

POMLADNI IN POLETNI DOGODKI V ŠVICARIJI

Iščete ustrezen prostor za vaš korporativni dogodek ali piknik? Vas koncept urbane...

••• Preberi več

Prihaja čas prednovoletnih zabav

Naj bodo naše catering zgodbe prednovoletna kulinarična inspiracija za vaše podjetje.  Bodite...

••• Preberi več

Naročite si catering gurmanski paketek

Med obdobjem epidemije se je povpraševanje po gurmanskih paketkih znatno povečalo. Pozna...

••• Preberi več
Sponzorski oglasi

undefined

• Ostanite lačni naših novic

E-novice

Naročite se na naše brezplačne e-novice.
Z recepti, kulinaričnimi vragolijami in nasveti vas bomo vedno znova presenetili in dodobra nahranili!