SUPER kuha

Domača jetrna pašteta s karameliziranimi orehi in žajblom

08
Sep

Tokrat vam nudimo odličen recept za domačo jetrno pašteto s karameliziranimi orehi in žajblom. S tem prigrizkom ponovno presenetite, harmonija okusov pa navduši. 

Sestavine

  • 500 g piščančjih jeter
  • 230 g čebule
  • 220 g hamburške slanine
  • Olje za praženje
  • 6 dl sladke smetane
  • 1 dl konjaka ali brandy-ja
  • 220 g masla
  • sol, poper, svež timijan
  • 200 g orehovih jedrc
  • 100 g kristalnega sladkorja
  • šopek svežega žajbla
  • 2x francoska štruca
  • 250 g masla
  • undefined

    Navodila za pripravo

    Jetra očistimo vseh žilic in mren, segrejemo ponev, na katero dodamo olje in jetra, ter začnemo s praženjem. Medtem nakockamo čebulo in slanino, počakamo da jetra izpustijo vodo, ko pa ta izpari, dodamo čebulo in slanino (po potrebi tudi še malo olja). Pražimo toliko časa, da čebula postekleni in se ne sekiramo, če se nam jetra malo prijemajo na ponev, saj nam ravno to doda tisti žlahtni okus. Pripravimo si vžigalice, prilijemo konjak in previdno prižgemo za flambiranje (bodite pazljivi da ne zažgete kuhinje :). Ko plamen pojenja dodamo sol, poper, timijan in sladko smetano.

    Nato na malem ognju kuhljamo 8 minut. Vse skupaj pretresemo v mešalnik in mešamo do gladkega. Med mešanjem dodamo maslo, da se lepo premeša in razstopi v pašteto. Preverimo okus in po potrebi še malo dosolimo ali dopopramo. Celotno zmes prelijemo v široko posodo. Na vrhu na tanko prelijemo z olivnim oljem, pokrijemo s peki papirjem in postavimo v hladilnik, da se ohladi.  

    Med tem, ko se pašteta hladi, orehova jedrca postavimo na pekač in jih v pečici grejemo na 130 stopinjah. Sladkor skupaj z deci vode pristavimo v kozici. Ko pridemo do srednje rjave karamela, dodamo segrete orehova jedrca in nasekljan žajbel, dobro premešamo in stresemo na peki papir.

    Francosko štruco narežemo na 2 cm debele kolobarčke, katere le z zgornjo stranjo pomočimo v razstopleno maslo, nato pa jih z namočeno stranjo navzgor zlagamo na pekač in za približno 9 minut potisnemo v segreto pečico na 180 stopinj (pečemo do zlato rjave barve). 

    Ko imamo vse elemente ohlajene, najprej preverimo gostoto naše paštete in če je le ta nekoliko pregosta, ji dodamo malo sladke smetane in jo z metlico dobro premešamo, da dobimo primerno gostoto za mazanje. Z dresirno vrečko na krutone nabrizgamo pašteto in na vsakega postavimo še četrtinko karameliziranega orehovega jedrca.

    undefined

    *NAMIG: Če med mešanjem v mešalniku dodamo 200 g tartufate, dobimo odlično tartufino pašteto. V tem primeru izpustimo karamelizirane orehe z žajblom. 

    Pa dober tek!

    Deli ta blog na
    Nazadnje objavljeno

    POMLADNI IN POLETNI DOGODKI V ŠVICARIJI

    Iščete ustrezen prostor za vaš korporativni dogodek ali piknik? Vas koncept urbane...

    ••• Preberi več

    Prihaja čas prednovoletnih zabav

    Naj bodo naše catering zgodbe prednovoletna kulinarična inspiracija za vaše podjetje.  Bodite...

    ••• Preberi več

    Naročite si catering gurmanski paketek

    Med obdobjem epidemije se je povpraševanje po gurmanskih paketkih znatno povečalo. Pozna...

    ••• Preberi več
    Sponzorski oglasi

    undefined

    • Ostanite lačni naših novic

    E-novice

    Naročite se na naše brezplačne e-novice.
    Z recepti, kulinaričnimi vragolijami in nasveti vas bomo vedno znova presenetili in dodobra nahranili!